Zelenina má pro lidský organismus zcela zásadní význam, protože obsahuje řadu látek podporujících dobré zdraví a látkovou výměnu. Proto je ideální, pokud si můžete během roku (a nejen zjara) vysévat čerstvou zeleninu. Velmi výhodné pak je, když se během léta na uvolněné záhony z jarních a letních sklizní dostane zimní zelenina, kterou můžete postupně sklízet po celý zbytek roku a mnohdy i během roku následujícího.
Zimní zelenina
Zimní zeleninou se myslí taková, která se vysévá v druhé polovině roku (ale začít s výsevem můžete už v květnu), a která dozraje během podzimu. Sklízet se pak může i v zimních měsících, a vydrží na záhonech bez újmy nejen během zimních mrazů, ale až do jara, kdy přenechá místo novým jarním odrůdám zeleniny.
Co patří do zimní zeleniny?
- Růžičková a hlávková kapusta
- Kadeřavá kapusta
- Kořenová a naťová petržel
- Zimní odrůdy česneku
- Zimní odrůdy košťálovin
Kromě zimní zeleniny, která se bude sklízet až koncem listopadu, během zimy nebo až na začátku příštího roku, je možné ještě vysévat tyto plodiny:
- Červen – mrkev, černá a červená ředkev, keříčkový fazol, kedlubny a saláty.
- Červenec – čínské a pekingské zelí, fenykl, špenát, endivie a letní saláty.
- Srpen – salát, polníček, špenát, ředkvičky a ředkev.
Vyzkoušet můžete také výsev tuřínu nebo vodnice. Tyto plodiny jsou velmi vhodné do kuchyně, protože dokážou dokonce nahradit brambory, a pokud je zasejete v polovině července, sklizně se dočkáte nejpozději v polovině září.
Kapusta kadeřavá čili kadeřávek je výborná zimní zelenina. Patří mezi oblíbenou, ale hlavně pro naše zdraví prospěšnou zeleninu, která množstvím cenných látek předčí i letní saláty. Naprosto bez problémů odolává sněhu, chladu i holomrazům a jeho listy se dají průběžně sklízet po celou zimu až do března. Dokonce i po zmrznutí je možné listy stále konzumovat.
Zkuste si z listů kadeřávku připravit chipsy a uznáte, že ty z obchodu se těm kadeřávkovým nevyrovnají ani zdaleka.
Růžičková kapusta má výbornou chuť až po přemrznutí. Pravidelnou konzumací malých kapustiček lze bojovat proti stresu, depresím, má příznivý účinek na naši psychiku a její vlastnosti oceníme hlavně v zimě, kdy nám posiluje imunitu.
Výborné jsou opečené kapustičky zasypané česnekovou strouhankou nebo ve spojení se sýrovou omáčkou.
Pórek můžete pěstovat ve třech druzích - zimní odrůdy, mrazu odolné a letní. Lze jej sklízet za 16 až 20 týdnů po výsevu. V zimě snese několik stupňů pod bodem mrazu, takže není problém jej ponechat celou zimu na záhonu a odebírat podle potřeby. Pórek je bohatý na vitamíny B, C a E a obsahuje také mnoho minerálů.
Vyzkoušejte pórek upravený jako chřest s holandskou omáčkou.
Výsev zimní zeleniny není o nic složitější než jakýkoliv jiný. Aby měla ale zimní zelenina snadnější start do nepříznivých měsíců s nižšími teplotami, podpořte ji. Do substrátu přidejte mykorhizní houby, které se symbioticky nabalí na kořenový systém a pomohou rostlině být odolnější nejen proti nepřízni počasí, ale i proti škůdcům.
Velmi drobná semena smíchejte s jemným pískem a takto je rozsypte do sadbovačů nebo truhlíků. Použijte vhodný substrát bez rašeliny, která nepatří mezi obnovitelné zdroje.
Pokud do sadbovače vysejete více druhů zimní zeleniny, nezapomeňte si označit řádky rozlišovači, abyste věděli, co jste kam vyseli.
Zimní zelenina se dá pěstovat běžně na záhonech, ale i ve sklenících nebo pařeništích. Ze začátku, když zimní zelenina klíčí, je lepší ji ponechat v sadbovačích ve skleníku, kde bude mít vhodnější podmínky pro růst. Přepikýrovat se pak může přímo na záhony.
Zdroj informací: Zahradník po ruce, nkz.cz, abecedazahrady.dama.cz
Publikováno: 7. 7. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová