reklama

Během léta skliďte bylinky a uchovejte si je pro vaření i léčení

Zahrádka není jen pro okrasné rostliny, své místo tu mají také záhony se zeleninou nebo bylinkami. A u bylinek se chvilku zastavíme. Nyní je nejlepší doba na sklízení bylinek. Můžeme si vybrat, jestli je sesbíráme najednou, nebo je budeme sklízet postupně. A také bude záležet na tom, jak s nimi naložíme potom, abychom je uchovali co nejdéle.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Sklízení bylinek podle pravidel

Bylinky patří na naše záhony stejně jako spousta jiných plodin, a vedle zeleniny je pěstujeme nejčastěji. Používají se nejen v kuchyni, ale i jako léčivky nebo jako přísady do krémů a šamponů. Jejich účinek je obecně známý, ale neuškodí, pokud si kuchyňské bylinky připomeneme a stejně tak sklízení bylinek pro zachování jejich aroma a účinků.

Výhodou většiny bylinek je to, že je můžeme od jara až do zimy pěstovat na záhonech, ale také doma za oknem nebo na balkóně. Výsev a pěstování není nikterak složité, většina bylinek si vystačí s univerzálním substrátem a běžnou zálivkou. Také nároky na slunce nejsou nijak extra velké, většina bylinek snese slunce i polostín. Vysloveně stinné druhy bylinek se u nás moc často nepěstují.

Mezi nejčastěji používané druhy bylinek bezesporu patří petrželka a pažitka (i když obě dvě správně patří mezi druhy zeleniny), a dále pak rozmarýn, máta, bazalka, šalvěj, majoránka, oregano, tymián, koriandr nebo meduňka. Každá z těchto bylinek se hodí na něco jiného, ale lze je mezi sebou i kombinovat.

Bylinky se dají pěstovat na záhonech, ale i v truhlících
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Bylinky se dají pěstovat na záhonech, ale i v truhlících

Petrželka, pažitka, ale i majoránka nebo koriandr jsou výbornými polévkovými bylinkami. Své užití ale najdou také ve studené kuchyni. Majoránka je zase nezbytná při zabíjačkách. Máta vynikne v nápojích, ať už teplých nebo studených. Šalvějový čaj nebo sirup jsou známé léčivé přípravky v domácím léčitelství, šalvěj se ale velmi dobře snoubí také s masem. Na maso se dá použít také tymián nebo rozmarýn. Oregano čili dobromysl je nezbytnou bylinkou italské kuchyně. A bez bazalky bazalkové pesto prostě nepřipravíme.

Další specifické bylinky jsou třeba kopr, saturejka, estragon či řeřicha, medvědí česnek, mateřídouška, kerblík nebo některé druhy lučních bylin jako pelyněk nebo jitrocel. I u těchto bylinek je podstatné sklízení bylinek ve správnou dobu a správným způsobem.

Sklízení bylinek pro kuchyňské účely by mělo být šetrné
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sklízení bylinek pro kuchyňské účely by mělo být šetrné

Čím sklízet bylinky?

Při sklízení bylinek bychom neměli rostlinky nikdy trhat ručně. Jednak tím narušíme kořeny, protože málokterá rostlina se nechá "dobrovolně" utrhnout, a jednak tím stonek drtíme a připravujeme se tím o cenné látky.

Vždy bychom měli při sklízení bylinek používat nůžky. Je jedno, jestli to budou nůžky zahradnické nebo kuchyňské. Důležité je, aby byly ostré a čisté.

Bylinky se vhodnější ostříhat, je to šetrnější
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Bylinky se vhodnější ostříhat, je to šetrnější

Střih provádíme nejlépe průběžně, jak bylinky postupně dorůstají. Buď odstřiháváme pouze malé množství, které ihned upotřebíme, nebo můžeme provést sklizeň najednou. A zde je pak opět důležité, jak s bylinkami naložíme.

Můžeme je naložit přímo, ideálně do kvalitního rostlinného oleje. Vytvoříme si tak ochucené oleje, které se dají upotřebit v celé škále kuchyňských úprav potravin.

Nejčastější způsob je ale sušení. Bylinky postačí jen svázat a zavěsit konci stonků nahoru do místnosti, která bude suchá a vzdušná. Bylinky ztratí vodu, ale neztratí aroma ani účinnost. Při používání v kuchyni je můžeme rozdrobit nebo smočit ve vodě.

Sušení bylinek je nejčastější způsob uchovávání
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sušení bylinek je nejčastější způsob uchovávání

Další možností je bylinky zamrazit. Můžeme je nasekat nadrobno a zamrazit ve vodě, např. v tvořítkách na led. Budeme tak mít ideální množství do polévky, do nápoje nebo pod maso.

Zdroj informací: Zahradník po ruce, hobbio.cz, bylinkopedie.cz

Publikováno: 7. 8. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová