Pokrmy z řepy jsou zárukou spousty vitamínů, ale také chutí. Při sklizni řepy tedy už můžeme myslet na to, jakou dobrotu si z řepy připravíme. A nezbavujeme se ani mladých listů, které se dají využít na přípravu salsy nebo taktéž naložit. Červená řepa a její barevné variace je použitelná jako studený salát, pečená, jako příloha k masu či oblíbená zavařovaná.
Po sklizni zkuste připravit pokrmy z řepy
Červená řepa (Beta vulgaris var. vulgaris) je původem ze Středomoří, případně v severních oblastech Afriky, a u nás jsme jí donedávna znali nejčastěji v podobě rudě červených bulviček, naložených ve sladkokyselém nálevu. Málokdo ale ví, že řepa salátová (červená řepa) nemusí být jen červená a že se dají připravovat skvělé a zdravé pokrmy z červené řepy zasyrova i po tepelné úpravě.
Co se týče výživových látek, je červená řepa bohatá na sodík, draslík, vápník, hořčík, ale také cesium či rubidium. Z vitamínů zde nalezneme vitamín C a B.
Červená čili salátová řepa je považována za superpotravinu, a proto bychom měli pokrmy z řepy pravidelně zařazovat do svého jídelníčku.
Na trhu můžeme sehnat nejen tradiční červenou řepu, ale i odrůdy řepy salátové ve čtyřech základních barvách - červenou, růžovou, žlutou a bílou. Dají se sehnat samostatně nebo jako směs.
Sklizeň řepy
Vegetační doba řepy trvá 90–140 dnů. Sklízíme od léta do podzimu podle toho, jak dorůstá a jak ji potřebujeme do kuchyně. Sklízet můžeme postupně ty nejvíc narostlé bulvy, čímž na záhonech uvolníme místo pro postupné narůstání těch ostatních.
Pokud nás překvapí první podzimní mrazíky a nemáme ještě sklizeno, nemusíme zoufat, neboť řepu to neohrozí. Hned po sklizni odstraníme listy nad bulvami. Kořínky ponecháme. Listy ale nevyhazujeme, mladé listy se dají použít na pokrmy z řepy, a stejně tak řapíky.
Řepu lze dlouhodobě skladovat v chladu (ideálně ve sklepě), ale je nutné kontrolovat, zda nevysychá. V takovém případě je lepší připravit některé vybrané pokrmy z řepy nebo celou úrodu zavařit.
Oblíbené pokrmy z řepy
Jak jsme již zmínili, nejčastější zpracování červené řepy v kuchyni je do podoby sterilované řepy v nálevu. Je ale použitelná i zasyrova, a stejně tak v teplé kuchyni. Kdo by neznal chutný boršč, který lze připravovat v mnoha různých podobách a obměnách.
Jako obměna nakládané řepy je tu třeba červená řepa se zelím. Tato směs se dá používat jako studený salát nebo jako příloha k masu.
V teplé kuchyni jsou zase oblíbené pokrmy z řepy, kterou jsme předem upekli. Oloupanou, nakrájenou řepu vložíme do pekáče, pokapeme olejem a podle chuti osolíme a okořeníme. V troubě pečeme doměkka cca 1 hodinu na 220 °C. Často se také jen zabalí do alobalu společně s olivovým olejem, česnekem a snítkami tymiánu. Takto připravená řepa se hodí do rizot, omáček i do nejrůznějších salátů.
Protože pokrmy z řepy jsou díky rostlinnému cukru nasládlé, lze červenou řepu použít do sladkých pokrmů a moučníků. Známá je např. bábovka z červené řepy. Ze syrové řepy se také připravují nejrůznější šťávy nebo smoothie. Jablečná šťáva smíchaná s řepnou je úžasně osvěžující a velmi zdravá.
Recept na předkrmový salát z řepy
Co budeme potřebovat:
- několik bulviček řepy různých barev i s listy
- rostlinný olej
- sůl a pepř (případně oblíbené bylinky)
- jarní cibulku
- šalotka
- kopr
- fenyklová nať
- jablečný ocet
- sýr stracciatella (mozzarella se smetanou)
Postup:
Řepu očistíme a odkrojíme listy s řapíky (ponecháme stranou, budeme je potřebovat). Omytou řepu nakrájíme na větší kousky, osolíme a opepříme, zakápneme olejem a upečeme.
Zatímco se bude řepa péci, odkrájíme si řapíky a připravíme z nich salsu. Řapíky nasekáme nadrobno, přidáme pokrájenou jarní cibulku, šalotku, fenyklovou nať a kopr. Ochutíme solí, pepřem, olejem a jablečným octem.
Listy omyjeme, osolíme a opepříme, zakápneme olejem. Rozložíme mezi dva pechy, aby zůstaly rovné a nekroutily se. Upečme v troubě při 120 °C asi 5-10 minut, aby zůstaly křupavé. Je možné listy před pečením oblanšírovat.
Na talíř dáme sýr Gioiella stracciatella, což je italský sýr, který vyniká svou krémovou konzistencí doplněnou o proužky smetanové mozzarelly. Na vrstvu sýru rozložíme kousky pečené řepy a proložíme několika lžícemi salsy. Můžete jako specialitu použít koření sumak (vyrobeno z rostliny škumpy), kterou nakonec velmi jemně posypeme salát, který jsme ještě vylepšili přidáním několika upečenými listy řepy.
Pokrmy z řepy se velmi dobře snáší např. s kozím sýrem, ale také s medem nebo ořechy. Využít můžeme tyto nezvyklé kombinace pro přípravu salátů z řepy nebo pro teplé pokrmy, kdy je řepa jako příloha ke grilovaným nebo pečeným masům či sýrům.
Zdroj informací: Zahradník po ruce, toprecepty.cz, apetitonline.cz
Publikováno: před dvěma dny, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová