Pomalu zmizely květy talovínů, sněženek, krokusů, bledulí, ale nastupuje silná skupina jarních bylinek, z nichž většina patří do přírodní lékárničky a najde místo i na našich talířích. Bylo by škoda jejich blahodárných účinků nevyužít
Stále zelený břečťan popínavý s dlanitě laločnatými listy šplhá ve stinných místech i jako okrasný keřík na zahradách. Na jaře sbíráme listy, které pomalu sušíme. Hořce a škrablavě chutnající droga v malých dávkách rozšiřuje cévy, ve větších působí opačně. Pomáhá při chronických zánětech dýchacích cest, při poranění pomáhá obklad z čerstvého pomačkaného listu. Ve větších dávkách může způsobit otravu.
Do bylinných zahrádek patří robustní libeček lékařský. K léčebným účelům se sbírá oddenek s kořeny. Mladých jarních výhonků využijeme lépe v kuchyni, hodí se do omáček a polévek, do tvarohových pomazánek. Nať obsahuje aromatické silice vůní připomínající maggi, dále hořčiny a pryskyřici.
Velká inspirativní fotogalerie jarních dekorací
Na neúrodných jílovitých půdách se daří podbělu léčivému. Za suchého počasí trháme ne plně rozkvetlé květy s velkým obsahem slizů a tříslovin, které dokáží uvolnit úporné zahlenění. Je neocenitelný při nachlazení, bronchiálním astmatu a zánětech horních cest dýchacích.
Popenec břečťanovitý, smetanka nebo sedmikráska chudobka
Běžně rozšířený plevel, popenec břečťanovitý, najdete i ve vašem trávníků. Kvetoucí rostlinka příjemně voní, obsažené složky rozpouští hleny, působí protizánětlivě, pomáhají při onemocnění močových cest, protože dezinfikují, hojí a podporují vylučování moči. Mladé lístečky se přidávají jako jarní zelenina do salátů, pomazánek a polévek.
Ještě než plně rozkvete, využijeme nahořklých šťavnatých listů smetanky lékařské k přípravě vitamínového salátu. Chutnat budou i v pomazánkách. Pomohou zdraví, povzbudí zažívání, příznivě ovlivní činnost jater a ledvin. Úlevu přináší i cukrovkářům, protože obsahují velké množství inulinu.
Nenápadná sedmikráska chudobka kvete téměř celoročně. Čaj z květů podporuje odkašlávání a mírní záněty. Květy zapečené v omeletě působí velice originálně, lístečky zase uplatníme v pomazánkách nebo salátech.
Z jarní zelené záplavy můžeme využít i kopřivu, violku vonnou nebo bradavice likvidující vlaštovičník. Většinou se jedná o plevel, ale takový, který si zaslouží naši plnou pozornost.
Jindříška Kodičková
foto Jindříška Kodičková
Publikováno: 1. 4. 2008, Autor: