reklama

Saturejka

Saturejka je kuchyňská bylina, kterou už staří Římané používali na dochucování omáček a při výrobě octů. Ve starověku byla také vyhledávaným afrodisiakem. Saturejka je neodmyslitelnou součástí francouzské kuchyně a tvoří jednu ze složek provensálského koření.

Saturejka, stejně tak jako převážná většina bylinek, má ráda přímé slunce a je citlivá na chladno. V chladnějším podnebí se jistě hojně uplatní odolnější odrůda, saturejka horská (Satureja montana), stále zelený poléhavý polokeř s drobnými fialovými nebo růžovými kvítky. Tato odrůda bez větší péče přezimuje na záhoně. Před silnějšími mrazy ji doporučujeme přikrýt chvojím nebo slámou. Odrůda saturejka zahradní (Satureja hortensis) je bylinkou velmi teplomilnou, rozšířenou převážně ve středozemí, která vyžaduje v našich podmínkách přezimování ve skleníku. Jinak jsou oba druhy vcelku nenáročné. Oproti saturejce zahradní má saturejka horská poněkud jemnější aroma. Saturejka je také vhodnou bylinkou pro pěstování v nádobě, může se snadno tvarovat.

Z této bylinky využíváme především celé výhony s listy. Používáme ji jak čerstvou, tak i sušenou. Výhony na sušení sbíráme dříve, než rostlina vykvete, a sušíme je pozvolna ve stínu. Saturejka má výraznou, poněkud pepřovou, chuť, která se hodí především k masitým pokrmům a do nádivek. Výborná je i k rybě. Pro její výrazné aroma ji ale používáme jen střídmě. Saturejka horská má poněkud ostřejší (tvrdé) listy, které změknou varem. Do nádivek můžeme vyzkoušet směs saturejky, oregana a bazalky, s těmito bylinkami se aroma saturejky skvěle doplňuje. Dobře ji lze kombinovat také s tymiánem, jehož aroma má podobnou chuť.
Saturejku lze také využít při úpravě luštěnin (hrachu, fazolí),u nichž usnadňuje stravitelnost, nebo i při přípravě zelí. Můžeme ji využíti při přípravě ochucených octů.

Použití saturejky v léčitelství moc rozšířené, i když čaj z listů pomáhá při žaludečních potížích, odstraňuje poruchy zažívání a ztrátu chuti k jídlu. Odvar má antiseptické účinky a používá se ke kloktání při bolestech v krku.
Kvetoucí nať lze využít také jako prostředek odpuzující hmyz. Ze sušené saturejky lze vyrobit voňavé pytlíčky, které rozmístěné v šatní skříni, spolehlivě odpuzují moly.

Salát ze zelených fazolek a rajčat se saturejkou

(2 porce)

250g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených)
4 střední rajčata
2 nasekané mladé cibulky
hrst pistáciových oříšků
snítky čerstvé saturejky na ozdobu

Zálivka:
olivový olej
citrónová šťáva
tavený smetanový sýr (asi 375 g)
1 utřený stroužek česneku
2 snítky saturejky
sůl a pepř

Nejdříve si připravíme zálivku, aby se rozležela. Připravené suroviny rozmixujeme v mixéru, přelejeme do misky a necháme odstát na chladném místě.
Fazolky uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme rajčata na plátky a připravíme si mladé cibulky. Rajčata, fazolky a cibulku smícháme v salátové míse, posekáme nadrobno nakrájenými pistáciovými oříšky a ozdobíme snítkami saturejky. Na závěr salát přelijeme dresinkem.
Salát podáváme samostatně nebo jako přílohu k masitým pokrmům.

Publikováno: 23. 11. 2001, Autor: