reklama

Sladké brambory neboli batáty – na talíři, ale i na záhonu

Určitě už jste si někdy v restauraci dali sladké brambory neboli batáty jako přílohu. A určitě jste přemýšleli o tom, že byste si je někdy mohli uvařit i doma. Ale věděli jste, že je můžete bez problému i vypěstovat? Máte-li menší zahrádku, vezměte to jako malou výzvu.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Sladké brambory neboli batáty – na talíři, ale i na záhonu

Batáty, sladké brmabory, povijnice jedlá nebo imponea batatas – pod těmito názvy najdete poléhavou rostlinu plodící červené, žluté nebo bílé hlízy s nasládlou oranžovou, žlutou nebo bílou dužinou, chutí podobnou zmrzlým bramborám.

Nehledejte ale rostlinu podobnou bramborám, na které jste zvyklí, ale spíše svlačcům. Rostlina totiž pochází z čeledi svlačcovitých a poprvé se objevila v tropech na americkém kontinentu.

Místo na slunci a výživná půda

I přesto, že pochází z tak odlišného prostředí a u nás zatím není příliš běžná, co víc, příliš se o ní zatím neví, bez problémů se přizpůsobí i oblastem s jiným podnebím. Dopřejte jí ale místo na sluníčku a půdu s dostatkem organických látek, nejlépe hlinitopísčitou a hlubokou, aby měly hlízy dostatek místa.
Pokud se rozhodnete batáty pěstovat, nakupte hlízu s vegetačními očky v květináči, nebo ji do něj sami zasaďte. Takovou rostlinku klidně využijte jako zajímavou pokojovou květinu, nemusíte ji schovávat nikam na verandu, ale klidně ji ponechte na očích. Zajímavě tvarované listy a bílé květy nenápadně zbarvené do růžova si totiž pozornost zaslouží.

Batáty na záhoně

Na záhonek s nimi vyrazte až v polovině května, kdy už by po nocích neměly hrozit přízemní mrazíky. Půda už musí být dostatečně prohřátá, pamatujte na to, že batáty jsou původem z tropů, a s mrazy a zimou byste na ně proto chodit neměli. Hrůbkujte podobně jako brambory a pokud je sucho, pomozte přírodě se závlahou.
Batáty v podobě větších narůžovělých brambor sklízejte v září nebo říjnu, poté, co uschnou lodyhy. Nebuďte překvapení, pokud vykopete několikakilovou sladkou bramboru – běžně se jedná o hlízy váhy od půl až do pěti kilogramů. Než sladké brambory zkonzumujete, ať už v podobě vařené, pečené, smažené, pyré, kaší nebo koláčů, nezapomeňte si do bedýnek s pískem nebo rašelinou odložit několik menších hlíz, díky kterým můžete s pěstováním batátů pokračovat i v dalším roce.

Martina Tlachová

Publikováno: 8. 12. 2010, Autor: