reklama

Znáte další vhodné bylinky do polévky?

Vaření se neobejde bez koření. Bylinky do polévek dochucují jak vývary, tak krémy. Polévky mohou mít díky použití různých bylinek pokaždé jinou chuť. Pokud si je můžete vypěstovat na vlastní zahrádce, využijte toho. Kdo nevlastní zahrádku, může bylinky pěstovat v květináči na okenním parapetu nebo v truhlíku na balkóně či terase. Poradíme, které další druhy bylinek pěstovat a do které polévky je využít.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Bylinky do polévky si můžete vypěstovat i na okně v květináči

Vhodné bylinky do polévek

Bylinky se hodí nejen do hlavních jídel nebo studených pokrmů, využití najdou i jako nezbytné koření do polévek, které díky nim dostanou specifickou a nezaměnitelnou chuť. Tyto bylinky do polévek můžete z větší části využít i pro jejich léčivé účinky. Bylinky můžete pěstovat na zahrádce, na balkóně nebo terase. Většina bylinek miluje sluníčko a mohou se pěstovat i pohromadě, ale vždy jen ty druhy, které mají stejné nároky na zálivku a místo pěstování.

Lihové bylinné tinktury a jejich použití

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Estragon

Tato bylinka se výborně hodí do francouzských polévek nebo cibulačky, ze kterých udělá kulinářský skvost. Stačí přidat jen malé množství. Estragon není ve velkém množství vhodný pro děti, těhotné nebo kojící ženy. Jedná se polootužilou vytrvalou bylinu s přímými lodyhami a lesklými úzkými listy. Na zahradě v chladnějších oblastech rostlinu zakryjte nebo ji můžete rychlit k zimní spotřebě. Listnaté snítky ořezávejte postupně po celou sezónu. Nezapomeňte je zkracovat jen tak, abyste nechaly dvě třetiny lodyhy znovu dorůst. Listy můžete zmrazit nebo si je usušit. Oddenky sázejte  oddělené na jaře nebo z vrcholových řízků v létě. Semena jsou k dostání jen jako příbuzný druh (tzv. ruský estragon, který však má bohužel horší chuť).

Znáte další vhodné bylinky do polévky?
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Znáte další vhodné bylinky do polévky?

Libeček je tradiční bylinkou do polévek

Jednou z nejpoužívanějších bylinek do polévek je libeček. Je známý svými velkými listy a pronikavou vůní. Výborně se hodí do vývarů nebo bramboračky. Tato otužilá vytrvalá bylina se zpeřenými listy a okolíky bledě zelených květů je vyššího růstu. Vysazujte semena co nejdříve koncem léta nebo můžete využít oddělky na jaře nebo na podzim. Mladé listy ořezávejte na jaře, můžete je sušit nebo užívat syrové. Výborně chutnají kandované řapíky. Pokud se vám na zahrádce přemnoží, bude utlačovat ostatní druhy bylinek.

Oregano

Oregano je známé jako koření italských pokrmů, pokud jej tedy přidáte do polévky, získáte nádech italské speciality. Pokud budete vařit polévku, do které budete chtít přidat petržel nebo pažitku, změňte to na oregano a pochutnáte si.

Oregano je též známé pod názvem dobromysl. Jedná se o vytrvalou bylinu, která kvete v létě bílými nebo nafialovělými květy. Aroma této bylinky do polévky se plně vyvine jen na teplých místech s plným sluncem. Během vegetační sezóny můžete otrhávat listy pro přímou spotřebu, nebo si je otrhat k sušení nebo zamražení těsně před rozkvětem. K pěstování jsou vhodné různé kultivary, které je možné vysít do nádob nebo po okrajích záhonů.

Řeřicha

Tato známá bylinka do polévky má jednu nevýhodu. Je bylinkou pro rychlou spotřebu. Do polévky ji přidejte jen jako ozdobu na úplný konec, abyste nepřišli o cenné vitamíny. Výborně se hodí do všech smetanových polévek. Je to rychlerostoucí rostlina, která se pěstuje pro její děložní lístky, které se konzumují syrové. Řeřicha může mít dvě formy. Jednu širokolistou a druhou úzkolistou. Je to středně odolná a chladnomilná rostlina.

Pro pěstování je vhodný mírný stín, jinak vybíhá za horkého počasí rychle ke květu. V zimních měsících se jí bude dařit v krytém prostředí. Za velmi nízkých teplot zastavuje svůj růst, ale jakmile teploty stoupnou, rychle začne vegetovat. Ideální je výsev na jaře, koncem léta nebo na začátku podzimu za chladnějšího počasí na savý papír do misky na okenní parapet nebo do nakličovadla. Počítejte ovšem jen s jednou sklizní. Vícesklizeň je možné získat při pěstování v truhlíku nebo v půdě na zahradě rozhozem na široko do jednotlivých řádků nebo širokých rýh. Sklízejte 10 dní po výsevu, když jsou semenáčky asi 5 cm vysoké. Pokud vysejete řeřichu do půdy, získáte řezem i čtyři následné sklizně.

Znáte další vhodné bylinky do polévky?
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Znáte další vhodné bylinky do polévky?

Medvědí česnek

Medvědí česnek má mnoho vitamínů a dodá všem druhům polévek specifickou chuť. Jedná se o vytrvalou bylinu s podzemní částí (cibule) 4-6 cm dlouhou a s nadzemní částí, která má nejčastěji dva až tři velké podlouhlé listy. Bude se mu dařit na vlhčím stinném místě, kde bude tvořit typické bohaté porosty.  Není vhodný k pěstování v truhlíku nebo květináči.

Pažitka

Pažitka je další často používanou bylinou do polévek. Je běžnou součástí vývarů nebo rajské polévky. Jedná se o vytrvalou trsnatou bylinu s charakteristickými dutými trávovitými listy a nafialovělými květy. Můžete na jaře vysadit semena nebo množit dělením trsu na podzim. Ořezané listy a květy se dají využít syrové. Pro sušení nebo mražení řežte pažitku před rozkvětem a nezapomeňte ji jemně nakrájet.

Publikováno: 3. 7. 2023, Autor: | autor: Šárka Miškovská | zdroj: bylinkopedie.cz, medvedi-cesnek.cz, Velká zahrádkářská encyklopedie - CH. Brickell a kolektiv (ISBN: 80-7202-569-4)