reklama

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Všudypřítomný nepřítel zahrádkářů má i druhou tvář – užitečný plevel totiž může poskytnout nejen první bylinkovou pomoc, ale nachází uplatnění i ve zdravé kuchyni.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Užitečný plevel si zaslouží naši pozornost

Zatímco takřka celoročně s ním na zahrádkách bojujeme, v takovém Výzkumném ústavu rostlinné výroby je užitečný plevel cílem dlouhodobého výzkumu a tamější odborníci o něm zjistili ledacos zajímavého – vědí třeba, že řada plevelných druhů má vynikající vlastnosti, které nám mohou být ku prospěchu.

Například jeden z nejagresivnějších plevelných druh, truskavec, je užitečný plevel, který slouží zároveň jako krmivo pro drobná hospodářská zvířata a používá se rovněž jako léčivka. Podle Ing. Jana Mikulky z Výzkumného ústavu rostlinné výroby je neméně pozoruhodnou rostlinkou také šrucha zelná, známá též jako šrucha obecná, která se u nás hodně rozšířila v posledních několika desetiletích. Obsahuje poměrně velké množství vitaminu C, takže se dříve často přidávala do salátů. Ty, stejně jako polévku, můžeme okořenit i popencem břečťanolistým, který se často objevuje jako plevel v trávnících.

Truskavec ptačí je léčivka a také chutná drobným hospodářským zvířatům
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Truskavec ptačí je léčivka a také chutná drobných hospodářským zvířatům

Do salátů i do lékárny

Možná tedy nastal čas, abychom se na užitečný plevel začali dívat trochu jinýma očima než doposud. Často obsahuje mnohem více minerálů a vitaminů než běžně pěstovaná zelenina, kterou na záhoncích tak rád utlačuje. A protože roste všude, je vždy po ruce – a to hned od brzkého jara, takže máme něco zeleného a zdravého do salátu už v době, kdy jsme teprve začali s výsadbou jarních zeleninových druhů. A když se naučíme užitečný plevel využívat v kuchyni a v domácí lékárně, budeme tak zároveň snižovat jeho výskyt na záhoncích.

Husté porosty bršlice kozí nohy se mohou změnit v zásobárnu vynikajícího polévkového koření
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Husté porosty bršlice kozí nohy se mohou změnit v zásobárnu vynikajícího polévkového koření

Vedle již zmiňovaných plevelných druhů bychom neměli podceňovat kopřivu dvoudomou, z níž se vaří léčivý čaj, ale hodí se také jako náhražka špenátu. Coby velmi užitečný plevel se překvapivě jeví i ptačinec prostřední – v záhoncích nepříliš vítaný žabinec. Jeho lahodná chuť se podobá mladému hrášku a obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. V kuchyni se hodí i bršlice kozí noha, jejíž chuť podobná petrželi najde uplatnění jako zdravá kořenící přísada do polévek a z ní vyrobené pesto je nečekaná lahůdka.

Zdroj informací: pořad Receptář Prima nápadů, www.prirodnizahrada.cz, www.ceskestavby.cz

Publikováno: 16. 4. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová