reklama

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Co nevidět nastane čas, kdy rozkvete i léčivá pampeliška, jedna z půvabných jarních květinek a také jedna z nejběžnějších rostlin využívaných v bylinkářství.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Léčivá pampeliška je jedním z poslů jara

Co symbolizuje léčivá pampeliška

Pro milovníky alternativní medicíny je léčivá pampeliška pravým požehnáním, pro zahrádkáře tak trochu pohromou, protože patří mezi nejčastější a nejodolnější plevele. Nicméně v prvních jarních týdnech jsou její sytě žluté květy nepřehlédnutelné a patří k symbolům znovuzrození a příchodu nejkrásnějšího ročního období.

Léčivé účinky pampelišky odhalili lidé už ve starověkém Řecku a slavný arabský lékař Avicenna ji poprvé vědecky popsal, a také rád využíval ve své lékařské praxi, když s její pomocí léčil záněty očí i překrvení jater.

Plačící kráska

Léčivá pampeliška se správně jmenuje smetánka lékařská a roste všude kolem nás – na loukách a mezích, podél cest, ale také v zahradách, kde je postrachem hlavně pro trávníky. Typická je pro ni růžice výrazných listů, z jejichž středu se tyčí dutý stonek se žlutým květním úborem, který je složen ze 150 až 200 drobných kvítků, které jsou doslova nahuštěné do jednoho květního lůžka.

Pampeliška obsahuje hořké „mléko“, které je přítomno v celé rostlince a naše prababičky proto říkávaly, že smetánka po utržení pláče. Plodem této jarní rostliny jsou ochmýřené nažky, které pak vítr rozfouká po okolí až do velkých vzdáleností.

Pampeliškové chmýří roznáší vítr na velké vzdálenosti
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pampeliškové chmýří roznáší vítr na velké vzdálenosti

Zdraví v celé rostlině

Pampeliška je oblíbená jako léčivka nejen pro svou snadnou dostupnost, ale především pro své široké využití. Na lidský organismus příznivě působí nejen látky nacházející se v květu, ale rovněž v listech a v kořenech. Léčivá pampeliška obsahuje hořčiny, třísloviny, inulin, soli sodíku a draslíku i další minerální látky, rovněž fytosteroidy, fruktózu a vitaminy A, B, C a D.

Nejčastěji se pampeliška využívá pro podporu správného trávení a funkce jater, žlučníku a ledvin. Díky svému složení má schopnost detoxikovat organismus, takže pomáhá i při léčbě ekzémů a akné a dokáže také ovlivňovat pevnost kostí a zubů.

Pro sběr se hodí jen čisté rostliny

Sběr květů pampelišky nastává po celou dobu, kdy rostlina kvete. Musíme ovšem počítat s tím, že naše prsty pak budou nějakou dobu vypadat trochu zvláštně, protože pampeliškové mléko zanechává na pokožce tmavé skvrny, které se obtížně a dlouho smývají. Z květů smetánky se vyrábějí sirupy a medy, kořen je vhodný na odvary a nálevy.

Ze smetánky se připravují léčivé a povzbudivé odvary a čaje
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ze smetánky se připravují léčivé a povzbudivé odvary a čaje

Nejvhodnější čas pro sběr kořene, který se používá sušený, je v březnu a v dubnu, ještě než smetánky naplno rozkvetou, případně pak na konci jejich vegetačního období v srpnu a v září. Pampeliškové listy se sbírají od května do října, a rovněž je můžeme usušit, nicméně čerstvé jsou zdravou a chutnou ingrediencí do jarních salátů.

Pro využití v domácí lékárně a v kuchyni vybíráme jenom rostliny rostoucí v čistém prostředí a květy před zpracováním nikdy neomýváme vodou, aby na nich zůstal pyl. Jenom je protřepeme, a tak je zbavíme drobného hmyzu.

Kdy je léčivá pampeliška postrachem

Navzdory všem svým skvělým vlastnostem je léčivá pampeliška nevítaným hostem na zahradách a je zcela pochopitelné, že se jí zvláště v trávnících potřebujeme zbavit. Chce to ovšem obrnit se trpělivostí, protože její kořeny jsou dlouhé a úporné a jakmile v zemi zůstane jenom jejich malý kousek, rostlinka brzy vyraší znovu.

S likvidací pampelišek je zapotřebí začít ještě předtím, než odkvetou, abychom při manipulaci s nimi ještě nepodpořili rozsev lehounkého chmýří, z něhož pak vyrostou další mladé smetánky.

Zdroj informací: www.alphega.cz, www.salveo.cz, www.bylinky.info

Publikováno: 9. 3. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Šárka Miškovská, Romana Slaninová